keskiviikko 16. syyskuuta 2015Olihan tuo edellinen tavaratilan valojen päivitys jonkinlainen edistysaskel, mutta valon väri ja värin toisto ei oikein miellyttänyt minua, eikä tuota nyt edelleenkään voi kovin tehokkaaksi kehua. Pimeässä kontista saa edelleen etsiä tavaroita sokkona. Piti etsiä jotain mikä olisi ns. out-of-the-box eli polttimo, jonka saisi mahtumaan tuohon PSA:n valaisinyksiköön, mutta minkä ei tarvitsisi välttämättä sopia T10 (W5W) lampunkantaan.

Otin siis selaimen ja kohteeksi maailman suurimman elektroniikkakaupan eli eBayn.  Pientä hakuammuntaa erilaisista LED-tyypeistä ja lopulta kohdalle osui COB- eli chip-on-board-tyyppisiä LED-paneeleita. Niistä sitten haarukoin sopivan kokoista ja 36:sta COB-ledistä tehty paneeli vaikutti oikein sopivalta. Ilmoitetut mitat ovat 1.97" x 0.79" eli 50 mm x 20 mm. Mukana tulisi vielä johdotkin erilaisiin lampunkantoihin, myös T10-kantaan. Kirkkaudesta ei mitään käsitystä, sillä "super bright" voi tarkoittaa kiinalaisella myyjällä aivan mitä tahansa. Hinta oli kahdelle paneelille vaatimattomat $3.19 eli sillä hetkellä luottokorttiyhtiön kurssin mukaan 2,91 €, sisältäen postikulut. Ei siis muuta kuin paneelit tilaukseen ja kokeilemaan. Nämä eivät ole CAN-BUS-yhteensopivia, mutta katsotaan onko sille edes tarvetta.

208:n takakontin valaistus alkuperäisellä hehkulankapolttimolla (1/15 sek)
Reilun kahden viikon odotus on päättynyt ja ledit ovat kädessäni. Koska kotona sattuu tällä hetkellä olemaan vain 208, niin ei kun testaamaan sinne, siinähän on samanlainen valoyksikkö kontissa, kuin 508:ssa. Vain asennuspaikka poikkeaa, kun 208:ssa valaisin on kontin toisessa eli vasemmassa laidassa.
COB LED-paneeli asennettuna
Siispä valaisin irti, kytkentäjohto irti, alkuperäinen lasipolttimo irti ja uuden COB-led-paneelin T10-kanta paikalleen ja paneeli kiinni siihen. Testi, ei pala eli kanta pitää kääntää toisinpäin, jotta plus- ja miinusnavat osuvat kohdalleen oikein. Toisella yrittämällä toimii. Siispä paneelia tunkemaan paikalleen, jossa vaiheessa osoittautuu, että paneeli on paitsi sopivan kokoinen, myös aivan jämpti eli yhtään suurempi, tarkasti ilmaistuna pidempi, paneeli ei paikalleen mahtuisi, ilman valaisimen muokkausta. Nytkin osoittautuu, että takakannen toisesta päästä täytyy leikata vähän pois, jotta kansi napsahtaa takaisin paikalleen.

Valaisin paikalleen ja testaamaan.

208:n takakontin valaistus 36:n COB-ledin paneelilla (1/15 sek)
Aivan loistava! Nyt kontissa näkeekin jotain, vaikka valaisin edelleen onkin vain toisessa reunassa. Ylläolevissa kuvissa on kuvattu kontti samanlaisilla kameran asetuksilla 1/15 sekunnin valotusajalla, jotta kuvat ovat keskenään vertailukelpoisia.

Myös 508 tulee sopivasti kotiin, joten sama operaatio siihen, tosin siellähän on LED-päivitysten edellisessä osassa asennettu neljän LEDin polttimo paikallaan eli valaistus on jo alkuperäistä parempi ja valaisin on kontin katossa.

Ennen: Tavarat löytyvät pimeässä, kunhan on ovat riittävän värikkäitä (1/10 sek)
Silti edelleen tuntuu, että pimeällä kontista löytyy tavarat vain, jos ne ovat riittävän värikkäitä, neonvärisiä kenties tai jopa heijastimella varustettuja. Värisävyjen toistokin on vähän siitä ja tässä.

Otetaan siis vertailun vuoksi kuva myös siitä miltä itse valaisin näyttää valaistuna ennen ja jälkeen. Piti sitten vaihtaa vähän parempaan kännykameraan, että sai valaistuksen säädettyä sopivaksi ja Lumia 1020:llä otin seuraavat kuvat 1/1000 sekunnin valotusajalla. Myös valaistuksen korjaus ja herkkyys on säädetty vakioiksi, jotta voidaan paremmin verrata valoja.

Ennen: 4 SMD-lediä toimii polttimona
Jälkeen: 36 COB-lediä toimii polttimona
Nyt on valoa ja se on valkoisempaa, vähemmän sinistä kuin aiemmin. Tuntuu myös värien toisto tässä valosssa paremmalta, joten vanhakin huonoilla silmillään alkaa ainakin nähdä etsiä tavaroitaa kontista. Nähtäväksi jää, löytääkö myös. Lopuksi vielä vilkaisu konttiin, miltä siellä näyttää päivityksen jälkeen.

Jälkeen: Nyt luulisi tavaroiden löytyvän pimeässä, vaikka olisi vähän tummempaakin tavaraa (1/10 sek)
Kuvat eivät aivan kerro koko totuutta, sillä ei tuo nyt ihan noin pimeä alkuperäisesti ollut ja lopputulos on omaan silmääni vielä paljon valoisampi kuin tuossa kuvassa. Ero ennen ja jälkeen pitäisi kyllä noista käydä ilmi.

Onnistunut ja edullinen päivitys, joten ei voi kuin suositella. Toki täytyy vielä tarkkailla miten nuo uudet ledit lämpenevät, mutta toistaiseksi kaikki hyvin.
Tunnisteet: , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa RSS-syöte Seuraa minua Twitterissä