tiistai 11. elokuuta 2015Tämä on kyllä jo vanhempi modaus, mutta kun aihe nousi taas eräällä autofoorumilla keskusteluun, niin päätin tästäkin tähän blogiin kirjoittaa. Hyvin tyypillisiä rekisterikilven valon LED-muunnoksia ovat sellaiset, joissa vaihdetaan koko valaisin yksikkö. Sikäli kun uusi valaisinyksikkö ei ole OEM-valmiste, vaan kiinalainen tarvikevalaisin, niin se tyypillisesti on myös aivan liian kirkas.

Ehkä yleisin syy rekisterikilven valon LED-muunnokselle on valon värin vaihtaminen hehkulampun kellertävästä valosta valkoiseen, ehkä jopa hieman sinertävään valoon. Näin itsellänikin eli kaikkihan lähti siitä, että autossa on useampia polttimoita, joiden valkoinen väri on kovin keltainen verrattuna xenon-valoihin. Takana olevia valoja ei tietenkään pääse suoraan vertaamaan, mutta siitä huolimatta tuntui siltä, että nyt on saatava jotain valkoisempaa tilalle.

Siispä tutkimaan onko tässäkin Peugeotissa, rekisterikilven valo toteutettu W5W-hehkulankapolttimolla ja näinhän se osoittautui olevan. Seuraavaksi otettiin ohittamaton ostospaikka selaimeen eli ebay.com selaimen osoiteriville ja haku päälle. Olin nähnyt kuvia parista Peugeotista, joissa oli koko LED-yksikkö vaihettu ja ajattelin, että haluan vähemmän kirkkaat valot, mutta myös edullisemman muunnoksen. Yksi tärkeä ominaisuus olisi toki myös CAN-väyläyhteensopivuus, sillä en haluaisi alkaa mitään vastuksia virittelemään rinnalle, enkä toisaalta ala kuuntelemaan piippauksia ja katselemaan virheilmoituksia mittaristossa.

Tuolla Peugeotin rekisterikilven valossa polttimo on vaakatasossa poikittain eli sinne käytännössä riittäisi LED-polttimo, jossa on LEDit osoittavat vain yhteen suuntaan sivulle. Ensimmäiset sopivalta vaikuttavat olivat kuitenkin sellaiset, joissa on 6 kpl 5050 SMD LEDejä jaettuna siten, että niitä on 3 + 3 kpl toisiinsa nähden vastakkaisilla puolilla (ks. jutun aloituskuva). Hinta ei kuitenkaan ollut paha eli eurolla sai kaksi kappaletta ja postit maksoivat päälle 35 snt. Päätin laittaa tilaukseen ja kokeilla miten toimii.

Ylhäällä: rekisterikilven valo 5W hehkulankapolttimolla
Alhaalla: rekisterikilven valo 2x3 5050 SMD LED-polttimolla
Värisävy parani huomattavasti, kellertävän valon muuttuessa selkeästi valkoiseksi. Valon paikka valaisimessa muuttui hieman lähemmäs toista päätyä, kun se alkuperäisellä polttimolla on melkein keskellä. Tähän vaikuttaa LED-polttimon pituus ja kannan ja ensimmäisen LEDin välissä oleva CANBUS-esivastus ja sen vielä tila. Joka tapauksessa ratkaisu vaikuttaa hyvältä ja on aika testata sitä asennettuna autoon.


Myös autoon paikalleen asennettuna ratkaisu vaikuttaa oikein hyvältä. Entiset selvästi kellertävät rekisterikilven valot ovat muuttuneet valkoisiksi, mutta valon määrä on suunnilleen sama. Näin muunnoksesta ei synny liikaa tuning-fiilistä. Sellaisia autoja näkee liikenteessä aivan tarpeeksi liikaa, joissa rekisterikilven valot toimivat yhtäaikaa myös peruutusvaloina ja katuvaloina.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa RSS-syöte Seuraa minua Twitterissä